Посети местата, на които е сниман Game of Thrones

луксозно пътуване

Game of Thrones (Игра на тронове), сериалът, който преобърна представите за филмова поредица, изумява не само с непредсказуемостта си, но и с някои от най-хубавите пейзажи, които някога сме виждали на малкия екран. И ако си мислите, че това е компютърна графика, помислете отново!

Всяка една от спиращите дъха гледки, които се разкриват в сериала, са част от реални места, които можем да посетим. Всъщност, снимките на сериала се простират върху няколко държави, сред които Северна Ирландия, Хърватска, Мароко и Малта. Все места, които можете да посетите и вие, припомняйки си любими моменти от сериала. Ето кои са местата, на които е сниман „Игра на тронове“ (Game of Thrones):  

Сватбата на Денерис и Кал Дрого

Още в първия сезон на „Игра на тронове“ феновете видяха как Денерис Таргариен се ожени за „кръвта на нейната кръв“ и „луната на нейния живот“ Хал Дрого. Сватбената сцена е заснета на зашеметяващия Azure Window в Малта. Мястото беше основна туристическа атракция както преди, така и след снимките. Тук се случваха и много предложения за брак.  За съжаление, през 2017 г. прозорецът се срути по време на буря и потъна в морето.

Железните острови

Железните острови, домът на Грейджой, всъщност са разположени на пристанището Балинтой в Северна Ирландия. Въпреки че това място Теон никога повече не иска да види, вие може да го посетите, ако искате да усетите истинския вкус на живота в Ирландия.

Отвъд Вала

Сцените отвъд Вала са заснети на различни места из Исландия, най-вече на ледник Мирдалсйокул, вулканът Хверфджал и ледник Ватнайокул.

Планината отвъд Вала

Едно конкретно място отвъд стената стана известно в Сезон 7 Епизод 6. Именно тогава Денерис и нейните дракони спасяват (почти) всички от сигурна смърт в битката срещу Нощния Крал. В реалния живот това място всъщност е известната планина и водопад Kirkjufella в Исландия.

Зимен хребет

Пилотният епизод на „Игра на тронове“, в който семейство Старк се намират в Зимен Хребет, е заснет в замъка Дън в Шотландия. По-късно обаче епизодите в дома на Старк са заснети в Castle Ward в Северна Ирландия.

Кралски чертог

Въпреки че по-голямата част от Кралски чертог всъщност не съществува в реалния живот (заснета е в студио), някои външни снимки включват места като Дубровник и Сплит, и двете в Хърватска.

Гората на Зимен хребет

Спомняте ли си, когато момчетата Старк намериха вълците в горите на Зимен хребет? Заснемането на сцената се проведе в горския парк Tollymore, в Северна Ирландия. Гората е първата държавна гора в Северния остров и остава отворена за посетители, къмпингуващи и туристи. Освен това се организират и Game of Thrones преходи с продължителност около час и 45 минути, като туристите са с наметала, като от филма, за да почувстват максимално атмосферата на гората на Зимен хребет.

Земите на дотраките

Морето Дотраки – иначе известно като Голямото тревно море – всъщност е Антрим в Северна Ирландия. Което, достатъчно забавно, означава, че Дотраки технически живеят в съседство със Старките.

Кралският път

Северна Ирландия е дом на някои от най-живописните природни красоти в света, така че има смисъл, че Тъмните живи плетове са били използвани за заснемане на най-великия път в страната, известен иначе като Kingsroad.

Драконов камък

Интериорът на Dragonstone е заснет на звукова сцена в Белфаст, но плажът, пещерата и мостът са истински и са заснети на плажа Itzurun в Zumaia и Muriola Beach близо до Barrika. И двата плажа могат да бъдат посетени с едно пътуване до северното крайбрежие на Испания.

Пещерата на Джон и Игрит

В може би най-секси сцената в историята на Game of Thrones, Джон Сноу доказва, че всъщност знае нещо, като прекарва интимна вечер с дивачката Игрит. В шоуто двойката прекарва нощта на север от Вала, но в реалния живот мястото за заснемане всъщност се намира в пещерата от лава Grjótagjá, Исландия.

Астапор

Денерис определено може да бъде обявена за пътешественичката на сериала и по време на  трети сезон тя поема на поредното пътуване към град Астапор, известен като залива на робите. Там Денерис среща армията на Неопетнените, които стават нейни верни съюзници. Основните сцени в Астапор са заснети в мароканския пристанищен град Есауира.

Юнкай и Пентос

Оказва се, че в реалния живот, двата робски града Юнкай и Пентос са всъщност на едно и също място. И двете места са укрепеният град Айт-Бен-Хаду в Мароко.

Браавос

Ария Старк пристига в свободния град Браавос в пети сезон, за да стане човек без лице. Не, тя не е ходила в митична земя, за да тренира години наред. Град Браавос всъщност е Шибеник, разкошен исторически град в Хърватска.

Градините на Дорн

Любимите на всички градини на Дорн впечатляват с красотата и спокойствието си. Дома на семейство Мартел, обаче, не е някакво вълшебно място, създадено в някое филмово студио. Всъщност, всички сцени в Дорн са снимани в известните Alcázar de Sevilla в Испания.

Независимо дали предпочитате красиви зелени градини и исторически места, или сте фенове на ледени пейзажи и безкрайни поляни, ако искате да посетите места, на които е сниман сериала  Game of Thrones, можете да намерите такива из цяла Европа.  Така, ако сте фенове на сериала и в същото време обичате да пътувате, ще можете да се радвате и на двете: нови места, свързани с любимия сериал!

About the author

Leave a Comment

Контакти

Здравето и безопасността на служителите, клиентите и партньорите ни са приоритет за нас. По време на пандемията от COVID-19, общуваме предимно чрез Интернет и телефон. Лични срещи са възможни, при спазване на мерките за безопасност.

  Адрес

  София, ул. Никола Мирчев 27

  Телефони

  +359 898 403 688
  .

  Имейл

  office@raidotour.com
  .